matkaeväät

Eläketurvakeskus neuvoo hakemaan A1-todistuksen lyhyillekin ulkomaan työmatkoille

Eläketurvakeskus (ETK) on täsmentänyt A1-todistuksen hakemiseen liittyvää ohjeistusta. ETK neuvoo hakemaan todistuksen myös lyhyille ulkomaan työmatkoille.

A1-todistuksella työntekijä osoittaa kuuluvansa Suomen sosiaaliturvan piiriin, vaikka hän työskentelee EU-maissa, ETA-maissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai sosiaaliturvasopimusmaissa. Matkavakuutus tai eurooppalainen sairaanhoitokortti eivät korvaa A1-todistusta. A1-todistus myös osoittaa, mihin maahan työnantaja maksaa sosiaalivakuutusmaksut. Sosiaaliturvasopimusmaiden osalta muistathan kuitenkin tarkistaa, mitä sosiaaliturvaetuuksia sopimus koskee.

Eläketurvakeskuksen selkiyttämän ohjeistuksen taustalla on ulkomailla työskentelyn yleistyminen ja se, että monissa maissa on alettu vaatia A1-todistusta jo yhdenkin työpäivän työskentelystä, esimerkiksi kokous- tai seminaarimatkasta.

Todistus haetaan Eläketurvakeskuksesta ja sen hakee pääsääntöisesti työnantaja työntekijälleen. Kohdemaan asettamien sanktioiden riskin todistuksen puuttumisesta kantaa työnantaja, jonka työntekijä lähtee ulkomaille töihin. Hankaluuksia todistuksen puuttumisesta saattaa seurata myös työntekijälle itselleen esimerkiksi työtapaturman tai sairastumisen sattuessa ulkomailla.

Lisätietoja asiasta ja ohjeet A1-todistuksen hakemiseen ovat Eläketurvakeskuksen sivuilla:

Eläketurvakeskus neuvoo hakemaan A1-todistusta lyhyillekin ulkomaan työskentelyjaksoille – Eläketurvakeskus (etk.fi)

A1-todistuksen hakeminen – Eläketurvakeskus (etk.fi)

Eläketurvakeskus tarkensi edelleen ohjeistustaan 24.4.2023 julkaisemallaan uutisella, jonka voit lukea tästä: A1-todistuksen hakeminen lyhyille kokous- ja liikematkoille – Eläketurvakeskus (etk.fi)